Tao in de praktijk

Het leven volgens Tao, wat is dat en hoe doen we dat ?

Het leren herkennen van de natuur in onszelf, en onszelf als natuurfenomeen in een groter geheel van de natuur. Net zoals het gras groeit uit zaad, omhoog schiet en verdort, zo zijn wij als mens ook onderdeel van de natuur. Als natuurfenomeen leven wij midden tussen de invloeden van de seizoenen; zowel wat de natuur ons geeft en brengt, als ook de invloed die de seizoenen op ons lichaam en gevoel van welzijn heeft.

bron foto Y-catcher

Afstemmen op de natuur in onszelf en op onze (natuurlijke) omgeving. Door hier op af te stemmen, gaan wij mee met de stroom van de natuurverschijnselen. Ons zelfherstellende vermogen, die wij van nature in ons hebben, kan zijn werk doen. Als mens komen wij in onze eigen kracht te staan.

Door oefeningen te doen, die een middel zijn om contact met ons bewustzijn in het gehele lichaam te maken, kunnen wij de natuurlijke energie bewegingen in ons lichaam leren herkennen. Vervolgens kunnen wij hierop afstemmen. Op het moment dat wij hierop kunnen afstemmen, kunnen wij bewegingen die geblokkeerd en/of in onbalans zijn, ook harmoniseren.

Met andere woorden, de volgende stap is dan: Beïnvloeden van de natuur in onszelf, om onze kracht en zelfherstellende vermogen aan te spreken en ‘wakker te schudden’ en vooral ‘wakker te houden’. De oefeningen en bijkomende uitleg worden in de workshop aangeboden.

Gevolg is het toenemen van ons beleven van welzijn, op fysiek, mentaal en emotioneel nivo. Meer leven vanuit ons hart en vanuit geestelijke vrijheid. Bevrijd worden van “attitude” en lekker jezelf kunnen zijn.

Over welke natuurbewegingen gaat het dan ?

Stijgende energie, zoals wij die kunnen waarnemen bij hitte. Symbolisch wordt dit ‘vuur energie’ genoemd, heet als de zon, explosief van karakter. Yang op zijn hoogte punt, tendens is gasvormig. In de hoogzomer sterk aanwezig, wanneer alles tot bloei komt.

bron foto pixabay.

Gecentreerde energie, de stilte in het midden. Symbolisch wordt dit ‘aarde energie’ genoemd, die voeding geeft, en yin en yang energie in balans zijn, vorm van stabiele substantie. In de nazomer sterk aanwezig, en ook de laatste 16 dagen van alle seizoenen, wanneer de energie van richting gaat veranderen.

bron foto pixabay

Inkrimpende / comprimerende energie, tegelijk ook iets dalend. Symbolisch wordt dit ‘metaal energie’ genoemd, naar de neerslaande metalen in rots en water (ook het neervallen van gebladerte van de bomen door de dalende sappen). De meer yin energie die in de herfst sterk aanwezig is.

Sterk dalende energie. Symbolisch wordt dit ‘water energie’ genoemd, zoals water altijd naar het laagste punt loopt. De sterkste yin kracht, die in de winter aanwezig is, waarbij de natuur ’teruggezakt’ is tot onder de grond, en de dieren in hun holen, in rust.

bron foto pixabay

Groeiende energie, alle kanten op. Symbolisch wordt dit ‘hout energie’ genoemd, zoals bomen en struiken die uitbotten en groeien. De yang kracht die langaam sterker wordt in het voorjaar, op weg naar het hoogte punt van de groei in de zomer.

bron foto pixabay

Waarom oefeningen doen en er meer van willen weten ?

een behandeling geven vraagt voorbereiding

Zelf ben ik met tao oefeningen begonnen om mijn werk als shiatsu therapeut beter te kunnen uitoefenen. Bij nader inzien, vind ik dit niet alleen voor elk beroep gelden, maar voor iedereen in de maatschappij. Ik heb ervaren dat het ons hele wezen positief beïnvloed. En dit kunnen wij overal in de maatschappij goed gebruiken.

Door regelmatig de gewrichten, spieren en pezen, het bindweefsel en de ademhaling op een bepaalde manier te bewegen, neemt de energie voorziening overal toe en gaat de energie vrij stromen.

De energie voorziening en stroming wordt ook beïnvloed door hoe wij onze focus leggen in, en om ons heen. Onze ‘uiterlijke verschijning’ kunnen wij goed onderhouden door deze oefeningen, maar nog veel belangrijker is het beïnvloeden van onze ‘innerlijke verschijning’. Door de taoïsten wordt dit laatste ‘innerlijke alchemie’ genoemd. Bij deze oefeningen gaan wij met onze focus naar binnen en ons innerlijke welzijn leren ‘sturen’. Zelfs de organen kunnen wij dan van een goed onderhoud voorzien. Hoe dit kan? Bovengenoemde 5 energie richtingen zijn niet alleen om ons heen, maar ook in ons lichaam aanwezig. En daar gaan wij in de workshop kennis mee maken.