Wat is Shiatsu?

Letterlijk betekent Shiatsu ‘druk met de vingers’. Het is een therapeutische massagetechniek, die van origine afkomstig is uit China. In de vorige eeuw is deze therapie in Japan verder ontwikkeld tot een moderne vorm van geneeskunde. In Japan wordt Shiatsu sinds 1956 erkend door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Hygiëne. Het wordt gezien als een reguliere behandelmethode. In Nederland valt Shiatsu therapie onder de complementaire zorg.

De manier van denken in de traditionele oosterse geneeskunde is anders dan de manier van denken in onze westerse samenleving.  Wij zijn opgegroeid en opgeleid in een samenleving waarin wij ons organiseren en voor problemen vinden wij het liefst oplossingen 1: 1. 

In de traditionele oosterse manier van denken gaat het over het begrijpen van het leven. Iets waarvan wij als mens niet echt weten wat het is, maar dat we nog steeds bestuderen. Dit is een typisch authentieke oosterse manier. Elk moment proberen te begrijpen wat er is. Om anderen te helpen, maar ook onszelf.

In onze westerse wereld hebben wij geleerd afhankelijk te zijn van veiligheid. Het willen weten hoe iets is, hoe het zou moeten zijn, hoe je iets goed doet. Dit is hoe wij ons leven en ons denken hebben georganiseerd. Als wij iets doen, willen we weten wat het resultaat is. Maar het leven staat niet vast, het leven verandert voortdurend, dat is de aard van het leven. Als we naar zekerheid streven, willen vaststellen hoe iets zou moeten zijn, willen weten waarom er iets gebeurt, dan leven we niet volgens de natuur. Als we de breedte van de natuurlijke processen kunnen zien en accepteren, leven we meer in harmonie met de natuur.

In de Oosterse cultuur wordt het lichaam ervaren als een communicatiemiddel, en niet als object. De nieuwsgierigheid naar het onzichtbare in het menselijke bestaan heeft na onderzoek geleid tot het ervaren van bewegingen in het lichaam, die een functie hebben in ons lichaam én in ons leven. De verschillende bewegingen met hun functie’s bij elkaar, wordt aangeduid als ‘meridianen netwerk’.

Wat kun je verwachten van een behandeling?

De behandeling vindt plaats op een futon (is een dikke katoenen mat), waarbij de (los zittende) kleding aan blijft.

De behandeling is gericht op het meridianennetwerk. Ik check dit netwerk en vervolgens behandel ik daar, waar het lichaam stimulans of juist kalmering nodig heeft. Ik behandel door met de zwaartekracht mee loodrechte druk te geven. Dit is de reden van het behandelen op een zogenoemde futon.

Op deze druk geeft het lichaam een reactie waar ik vervolgens op in kan gaan. De druk geef ik met mijn vingers, duim, handen, knieën en ellebogen. Door het strekken van weefsel en het roteren van gewrichten kan ook stimulans en/of kalmering teweeggebracht worden.

Praktijk Tao Toko voor Shiatsu behandelingen en ontspanning